Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μεσαιωνικά λιμάνια” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής (Βίντεο)

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους Θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα», πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Δείτε το σχετικό βίντεο του westchannel…

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: http://www.kozan.gr/?p=110848

Στην εντατική νεαρός από την Ελάτη που τραυματίστηκε με μηχανάκι.

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 18χρονος Ι.Κ.Μ. από την Ελάτη, μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε την περασμένη Δευτέρα 17.6.2013, όταν το μηχανάκι που οδηγούσε  πλησίον της γέφυρας της Ποταμιάς πριν το χωριό, ξέφυγε από την πορεία του με συνέπεια τον τραυματισμό του στο κεφάλι.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υγεία του παιδιού βελτιώνεται και φαίνεται ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του.

Εμποροπανήγυρις στο Δρέπανο (Φωτογραφίες)


Κορυφώθηκαν, χθες Σάββατο, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πρωτοχώρι Κοζάνης (Βίντεο)

Oι ανεπανάληπτες βουκολικές διαφημίσεις, του γνωστού σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, Τάκη Τριάμπα (Ηχητικό)



«Σχολείο του Λαού»: Ίδρυση σημαντικής κίνησης στη Δυτική Μακεδονία.

Μετά από αρκετές συζητήσεις αποφασίσαμε, μία ευρεία ομάδα νέων στην ηλικία και τη σκέψη, να ιδρύσουμε σήμερα 22η Ιουνίου 2013 στην Κοζάνη τοΣχολείο του Λαού, κίνηση με πεδία δράσης την Ιστορία, την Τέχνη, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη Φύση και την Καθημερινή Ζωή.
Εγκιβωτισμένοι σε ένα πνευματικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό ασφυκτικό πλαίσιο που καταστρέφει τον τόπο μας γεμάτο έωλες θεωρίες, λεκτικές ευλυγισίες κι άπλετη ευθηνία σηκώνουμε αντίθετοι το ανάστημά μας. Δεν ήρθαμε για να συμπληρώσουμε τα γηραιά πεπραχθέντα ούτε να δώσουμε άλλοθι στα επιφανειακά γενόμενα. Ήρθαμε να τα καταλύσουμε και να χτίσουμε ένα νέο κόσμο από την αρχή.
Οι παρεμβάσεις μας απλώνονται σε δύο επίπεδα, του Λόγου και της Δράσης: προφορικές, έντυπες και ηλεκτρονικές με διοργανώσεις συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων και πρακτικές με δημιουργία ή ενεργητική συμμετοχή σε όσα ανατρέπουν τα φθαρμένα παλαιά και υφιστάμενα.
  • στην Ιστορία ως μνήμη κι οπλισμό για το παρόν και το μέλλον με καθαρό στίγμα, δηλαδή κάθαρση από αμάρτυρες, ατεκμηρίωτες ή του συρμού αντιλήψεις. Με νέες οπτικές, εργαλεία και μεθόδους εύρεσης, ανάλυσης, έγκρισης και σύνθεσης έργων τόσο για την τοπική όσο και για τη γενική Ιστορία.
  • στην Τέχνη όχι μόνον ως μέσο αισθητηριακής απόλαυσης, αλλά σαν δίοδο καινών μηνυμάτων. Σαν έκφραση εκρηκτικών ψυχικών δυνάμεων κι ως μέσο ανατροπής της παρηκμασμένης καθεστωτικής οπτικής.
  • στην Παιδεία κι όχι στην εκπαίδευση. Θεωρώντας την ανάπτυξη στενών «εκπαιδευτικών» ικανοτήτων ως μέσο αποπροσανατολισμού και υπακοής στην υφιστάμενη δίνη στοχεύουμε στην όσμωση Παιδείας και Προσώπου, στη σύνολη διατριβή περί της γνώσης.
  • στον Πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Από άυλος και διασκεδαστικός που είναι σήμερα σε χειροπιαστό εργαλείο προσφοράς και σθένους, για να είμαστε ζηλευτοί στην ιδιαιτερότητά μας, ισχυροί στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
  • στη Φύση για να σταματήσει η ανεπανόρθωτη λύμη του τόπου που εξαιτίας της κερδοφορίας ολίγων απομακρυνόμαστε από τη μήτρα μας τη γη. Για την έμπρακτη αξιοποίηση των καλλονών της περιοχής και των προϊόντων της. Για την καλλιέργεια του σώματος μέσω του αθλητισμού εν αρμονία πάντα με το πνεύμα.
  • στην Καθημερινή Ζωή. Με αβουλία και φόβο κοιτάμε τη ραγδαία κατάπτωση του Έθνους. Υπάκουοι στα κελεύσματα της Εσπερίας και των καλά αμειβόμενων εντοπίων οπαδών της στριμωχνόμαστε στα μονοπάτια και τις στενωπούς της ανέχειας και της υποταγής. Φτάνει ως εδώ. Από τώρα και στο εξής πλημμυρίζουμε τις λεωφόρους της χώρας, έτοιμοι να πλεύσουμε στον ωκεανό της παγκοσμιότητας με δικό μας όμως σκάφος, πορεία και πλήρωμα.
Ο τίτλος Σχολείο του Λαού δηλώνει τόσο την καταγωγή μας όσο και τον προσανατολισμό μας. Γεννηθήκαμε από το λαό κι ανδρωθήκαμε μέσα στο λαό. Αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα του εκεί μέσα διαβιώνουμε, ο λαός είναι η βάση μας, κάτω από τους ορισμούς του παλεύουμε. Λαός για μας δεν είναι οι (ποικίλως διορισμένοι) βαθμοφόροι και οι αποστεωμένοι συνοδοιπόροι τους. Είναι όσοι δεινοπαθούν μέσα στην πενία και την αγνωσία, αυτοί που δεν έχουν βήμα να εκθέσουν τις ιδέες τους, όσοι αποποιούνται την προϊούσα ευτέλεια, αυτοί που πιστεύουν στο κύρος του προσώπου κι όχι των αξιωμάτων.
Η κίνηση αποτελείται από εθελοντές που συνεισφέρουν από το υστέρημά τους. Όταν αποκτηθούν οικονομικοί πόροι, από δημόσιες ή ιδιωτικές ενισχύσεις ή από δικές μας δραστηριότητες, οι εργάτες του Σχολείου του Λαού θα λαμβάνουν αντίτιμο ανάλογο της προσφοράς τους. Εννοείται πως χορηγίες και αμοιβές θα ανακοινώνονται πάραυτα τόσο στα δικά μας επικοινωνιακά μέσα όσο και σε έτερα. Διότι η πλήρης διαφάνεια μάς διαφοροποιεί από τους υπολοίπους, αυτή είναι η πηγή από όπου αντλούμε τόλμη, ενέργεια κι αναγνώριση.
Όποιος συμφωνεί με τις αρχές μας ας σπεύσει προς συνεργασίαν.
diakopi_nerou 

Απελπιστική η κατάσταση με το νερό στην περιοχή της Κοιλάδας – Oι κάτοικοι ετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη μπροστά στο δημαρχείο Κοζάνης.

Εδώ και αρκετές μέρες η περιοχή παίρνει νερό μόνο από την Ζωοδόχο Πηγή το οποίο δεν είναι αρκετό για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν όμως λύση δεν έχει βρεθεί. Προς το παρόν κάνουν λόγο για την ορθολογική χρήση εκ μέρους των κατοίκων. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη.


Συγχαρητήρια στους Τελειόφοιτους Μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης.

Μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα ήθελα να εκφράσω τα προσωπικά μου συγχαρητήρια καθώς και να μεταφέρω αυτά των Καθηγητών του 2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης προς τους Μαθητές μας . Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώσαμε ότι οι επιτυχίες των μαθητών μας κατατάσσουν το Λύκειό μας ως Πρώτο σε επιτυχίες στο Νομό Κοζάνης . Μάλιστα οι επιτυχίες αρκετών μαθητών μας τους κατατάσσει από τους πρώτους Πανελλαδικά . Οι υψηλές σε μόρια επιτυχίες των μαθητών μας τους ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για να υλοποιήσουν τα όνειρα τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση . Για τους μαθητές μας με λιγότερα μόρια επιτυχίας πιστεύω ότι το Λύκειο μας τους πρόσφερε εκείνα τα εφόδια και τις εμπειρίες ώστε να ακολουθήσουν την ζωή τους ως έντιμοι και παραγωγικοί πολίτες . kozan.gr
Αγαπητοί μας Απόφοιτοι του 2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης κατά την μαθητική σας διαδρομή  πρέπει να αποκομίσατε την γνώση ότι με αγώνες , θυσίες και προσπάθεια κατακτώνται οι στόχοι στην ζωή μας .  Να έχετε ορόσημο στην ζωή σας ότι τίποτα δεν σας χαρίζετε αλλά όλα κατακτιούνται με θέληση και εντιμότητα .
Στους Γονείς των μαθητών μας τους εύχομαι να καμαρώνουν όπως πρέπει να παιδιά τους και να είναι πάντα το στήριγμά τους .
     Θερμά Συγχαρητήρια !
                                                                             Ο Διευθυντής του
                                                                   2ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης
Μπονάτσος Βλάσης