Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πανηγυρίσει η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Ιλαρίωνος «Λαριοῦ»

lariou

Ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα 24η Ιουνίου 2013, εορτή «του Αγίου Πνεύματος», πανηγυρίζει η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Ιλαρίωνος («Λαριοῦ»), όπου και θα τελεσθεί Όρθρος καί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
dakis1



Άμεσες οι διαδικασίες για τον αγωγό Ερμακιάς. Υπογράφτηκε η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013, εκδόθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, πρόσκληση για την υποβολή πρότασης από τη ΔΕΥΑ του Δήμου Κοζάνης, για το έργο «Νέο εξωτερικό δίκτυο υδροδότησης οικισμών Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Ακρινής, Κοιλάδας, Γαλανίου, Θυμαριάς και Κρεμαστής του Δήμου Κοζάνης από τον αγωγό Ερμακιάς».

Για το σημαντικό και αναγκαίο αυτό έργο όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης η πρόσκληση εκδόθηκε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, λαμβάνοντας υπόψιν το έγγραφο της ΔΕΥΑΚ που εστάλλει την ίδια μέρα, στο οποίο αποτυπώνεται η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος υδροδότησης των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου του Δήμου Κοζάνης. Ενεργήσαμε αστραπιαία συμπλήρωσε, έχοντας πάντα σε πρώτη προτεραιότητα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Ο προϋπολογισμός 1.000.000 €, είναι τόσος που να καλύπτει τις οικονομικές απαιτήσεις του έργου, που θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013.

parking  

Μείωση τελών χρήσης χώρου στάθμευσης στο δημοτικό πάρκινγκ της Πλ. Συντάγματος

Με την αριθμ. 319/2013 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κοζάνης με θέμα : « Τροποποίηση της αρ. 570/2012 Α.Δ.Σ. για επιβολή τέλους στάθμευσης αυτοκινήτων στην πλατεία Συντάγματος για το έτος 2013», μειώνεται το τέλος χρήσης χώρου στάθμευσης στο Δημοτικό Πάρκιγκ, για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και για τις μηχανές άνω των 100cc.


Αναλυτικά :
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ)
Ι.Χ. αυτοκίνητα
50/ μήνα
Δίτροχα μεγάλα από 100cc & πάνω
20/ μήνα
Υπενθυμίζουμε ότι οι τιμές που ίσχυαν ήταν οι εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΤΙΜΗ (ΕΥΡΩ)
Ι.Χ. αυτοκίνητα
70 / μήνα
Δίτροχα μεγάλα από 100cc & πάνω
22 / μήνα
Για τα μηχανάκια έως 100cc η τιμή παραμένει η ίδια, ήτοι 15€/μήνα.
Η μείωση των τελών χρήσης θέσης στάθμευσης στο Δημοτικό Πάρκιγκ ξεκινάει από τη λήψη της παρούσας απόφασης, στις 16/5/2013.

Εκδήλωση για τους οικολογικούς τρόπους μετακίνησης στον Δημοτικό Κήπο – Δημιουργούμε, μαθαίνουμε προστατεύουμε το περιβάλλον με έργα από τη φύση (Βίντεο)

Παραδοσιακό πανηγύρι στην Αιανή Κοζάνης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

panigiri aianis
 Η ιστορική πόλη της Αιανής πάντα τιμούσε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα αυτού του τόπου.Το παραδοσιακό πανηγύρι αναβιώνει και φέτος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στην κεντρική πλατεία, μέσα από μια συνδιοργάνωση που προέκυψε από το «κάλεσμα» του ΠΜΣ «Η Πρόοδος» και την συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών, του Εμπορικού Συλλόγου και της Δημοτικής Κοινότητας.


Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μουσικές παραδοσιακές βραδιές αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις βιβλίου και παιχνίδια για παιδιά.


Ο Κουκουλόπουλος για την ΕΡΤ

Ο Κουκουλόπουλος για την ΕΡΤ


Ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, έκανε την εξής δήλωση για το θέμα της ΕΡΤ:
«Το μαύρο στις οθόνες και τα παράσιτα στις ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΤ σόκαραν την ελληνική κοινωνία, μας διέσυραν διεθνώς και κρίθηκαν αντισυνταγματικά. Κι όμως παραμένουν.
Γιατί παίζουν με τη σταθερότητα της χώρας; Γιατί δοκιμάζουν τις αντοχές και την αξιοπρέπεια μας; Υπάρχει άραγε κάτι πάνω απ΄ τη δημοκρατία;
Διάκριση εξουσιών, κράτος δικαίου, δημόσια ενημέρωση, αρχή της δεδηλωμένης αγνοούνται προκλητικά.
Κάτι ψελλίζουν περί μεταρρύθμισης. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς γι΄ αυτές τις απίστευτες προχειρότητες είναι ότι καμιά πραγματική μεταρρύθμιση δεν γίνεται έτσι… χωρίς πρόγραμμα, για να θυμηθούμε τη θρυλική εκπομπή της Μαρίας Ρεζάν απ΄ τη συχνότητα της ΕΡΑ».

«Αισχύλου Αγαμέμνων» στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

aisxyloy-agamemnwn-sto-dhpethe-kozanhs

Ένα κορυφαίο έργο της αρχαίας ελληνικής δραματικής τέχνης περιλαμβάνεται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ: ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ  – το πρώτο έργο από την τριλογία του Αισχύλου ΟΡΕΣΤΕΙΑ, τη μοναδική τριλογία που διασώθηκε ολόκληρη και που λειτουργεί ως σημείο πολλαπλών αναφορών και συμβολισμών σε σχέση με την δύναμη και την αρτιότητα του ποιητικού της μεγαλείου.
Η πρώτη παρουσίαση της Τριλογίας ΟΡΕΣΤΕΙΑ: ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, ΧΟΗΦΟΡΟΙ, ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ για την οποία ο Αισχύλος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο, έγινε στην Αθήνα το 458 π.χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Την τριλογία συμπλήρωνε το σατιρικό Δράμα ΠΡΩΤΕΥΣ.
Αυτό το καλοκαίρι, με σεβασμό στον τρόπο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου διδάσκει σε έναν θίασο εκλεκτών ηθοποιών η Νικαίτη Κοντούρη.  
Στον Αγαμέμνονα, ο Αισχύλος -σε σχέση με το μυθικό πλαίσιο, όπως αυτό παρουσιάζεται στο Ομηρικά Επη – στηρίζει τον δραματικό άξονα της τραγωδίας του, πάνω σε δύο ισχυρές επιλογές. Η πρώτη έχει να κάνει με τον χαρακτήρα  της Κλυταιμήστρας ως αρχετυπικής μητριαρχικής persona, και η δεύτερη με τη θυσία της Ιφιγένειας.
Το βράδυ που ο βασιλιάς Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος νικητής, έπειτα από τον δεκαετή Τρωϊκό πόλεμο, έχοντας μαζί την ιέρεια του Απόλλωνα Κασσάνδρα ως σκλάβα κι ερωμένη του, η βασίλισσα Κλυταιμνήστρα θα τον υποδεχτεί στο παλάτι. Αργότερα, μέσα στη νύχτα, η Κλυταιμνήστρα θα σφάξει με τα ίδια της τα χέρια τον σύζυγό της και την μάντισσα, έχοντας στο πλευρό της τον εραστή της Αίγισθο.
Για τον Αισχύλο, η θυσία της κόρης του Ιφιγένειας από τον Αγαμέμνονα προκειμένου να εξευμενίσει τους θεούς και να οδηγήσουν αυτόν και το Ελληνικό στράτευμα στην Τροία, είναι και ο ισχυρότερος λόγος για την βασίλισσα Κλυταιμήστρα να κρατήσει άσβεστο το μίσος ενάντια στον Αγαμέμνονα και να κατακρεουργήσει, αυτόν και την ερωμένη του Κασσάνδρα.
Στον «Αγαμέμνονα», η ιστορία των προσώπων είναι γνωστή κι αυτό κάνει το έργο εξαιρετικά οικείο. Κι εδώ όπως και γενικότερα στην Αισχύλεια Τραγωδία, τη συλλογική συνείδηση του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από Θεοσέβεια και Θεοφοβία εκφράζει ο Χορός.
Στη συγκλονιστική ποιητική δημιουργία του Αισχύλου, αναγνωρίζουμε την τάξη των παλαιών Αρχών και των αρχαίων Θεών  του κόσμου, που ορίζουν και τιμωρούν την ‘Υβριν. Οι ήρωες της τραγωδίας συνθλίβονται από το βάρος της Ευθύνης που φέρουν και ταυτόχρονα την Αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να υπερβεί το πεπρωμένο της.                                                                                                  
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
ΚΛΥΤΑΙΜΗΣΤΡΑ: ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ   
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ: ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ             
ΚΑΣΣΑΝΔΡA: ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΗΜΟΥ                 
ΑΙΓΙΣΘΟΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ            
ΚΗΡΥΚΑΣ: ΘΕΜΗΣ ΠΑΝΟΥ             
ΦΥΛΑΚΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ      
ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ (Με αλφαβητική σειρά):
ΘΥΜΙΟΣ ΚΟΥΚΙΟΣ                     
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΑΚΟΣ                 
KΡΙΣ ΡΑΝΤΑΝΟΦ                      
ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΛΕΛΑΚΗΣ                
ΜΕΝΕΛΑΟΣ  ΧΑΖΑΡΑΚΗΣ       
ΚΛΑΡΙΝETΟ: XΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ  
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:  ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ   
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ          
ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ                 
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΜΑΓΙΑΝΝΗ         
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΡΜΗΣ ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ  
ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ: ΑΓΝΗ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ        
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ              
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ    
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: ΔΩΡΑ ΓΑΖΗ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ